Ana Sayfa Blog

Bitcoin işlem ücretleri 24 milyon dolara yükseldi

0

USD cinsinden Bitcoin ücretleri yeni zirvelere ulaşırken, Bitcoin cinsinden madenci geliri başka bir hikaye anlatıyor.

Geçtiğimiz hafta sonu, Bitcoin işlem ücretlerinde yeni bir dönüm noktası kaydedildi. ABD Doları (USD) cinsinden ölçülen Bitcoin, ücretlerde tek günlük en büyük artışı yaşadı ve 17 Aralık’ta yaklaşık 24 milyon dolara ulaştı. Bu zirve, Mayıs 2023’teki 18 milyon dolar ve 2017’deki 21 milyon dolarlık önceki zirveleri geride bıraktı.

Geçtiğimiz hafta boyunca Bitcoin, Cryptofees’ye göre Ethereum’un 12,4 milyon dolarından biraz daha yüksek olan 14 milyon dolarlık ortalama günlük ücret geliri elde etti.

Ancak madenci ücretlerini hesap birimi olarak Bitcoin açısından ele aldığımızda, son dönemdeki artışlar farklı bir tablo ortaya koyuyor. Hafta sonundaki en büyük tek günlük artış 560 Bitcoin geliriyle gerçekleşti. Bu rakam, Mayıs 2023’te belirlenen 635 Bitcoin rekorunun gerisinde kalıyor ve 2017’de gözlemlenen 1.500 Bitcoin zirvesinden önemli ölçüde daha küçük.

Dolayısıyla, işlem ücretlerindeki artış, USD cinsinden ölçüldüğünde maliyetlerin arttığını gösterirken, Bitcoin merkezli bir bakış açısıyla, ücretler aslında daha önceki zirvelere kıyasla düştü.

btc-usd-glassnode
BTC – USD

 

İngiltere Hazinesi, dijital varlık inovasyonu için korumalı alan kurallarını açıkladı

0

Birleşik Krallık’taki politika yapıcılar, 18 Aralık’ta kripto ile ilgili Dijital Menkul Kıymetler Korumalı Alanı (DSS) kurallarını, katı yeni FCA kuralları olarak tanıttı.

Birleşik Krallık Hazinesi liderleri, Dijital Menkul Kıymetler Korumalı Alanı (DSS) düzenlemeleri adı verilen bir dizi kuralı 18 Aralık’ta parlamentonun huzuruna sundu.

Kurallar, Hazine’nin yeni mevzuat gerekliliklerini kaldırmasına, değiştirmesine veya uygulamasına olanak tanıyor. Ayrıca, Hazine’nin yetki vermesi durumunda İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) ve Mali İdare Otoritesi’nin (FCA) bir sanal alanı çalıştırmasına ve denetlemesine de izin veriyorlar. Ayrıca Hazine ve Meclis arasındaki işbirliği sayesinde sandbox bulgularının kalıcı olarak yasalaşması mümkün olacak.

Notta, kuralların dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) ve dijital varlıkları destekleyen teknolojiyi içeren testlere izin vermesi gerektiği açıkça belirtiliyor. Spesifik olarak, bu testler, merkezi menkul kıymet depoları ve ticaret mekanlarının rollerini yerine getirmek için yukarıdaki teknolojiyi kullanabilir.

İngiltere katı ama kriptoya açık

Birleşik Krallık, çeşitli katı kripto politikalarıyla tanınmaktadır. FCA, Ekim ayında kapsamlı reklamcılık kuralları getirdi. Bu, çok sayıda firmanın hizmetlerini azaltmasına yol açtı; en son Revolut gibi diğer firmalar da uyarı listesine alındı.Poloniex, bugün İngiltere’deki ticari hizmetleri durdurdu.

Ek olarak, 1 Eylül 2023’te bir Seyahat Kuralı yürürlüğe girdi. Bu, bazı Birleşik Krallık şirketlerinin kripto transferleriyle ilgili bilgileri toplayıp paylaşmasını gerektiriyor.

Bu kısıtlamalara rağmen, Birleşik Krallık hükümeti kripto faaliyetleri için “güvenli bir yetki alanı” oluşturma hedefini dile getirdi. Bu arada İngiltere Merkez Bankası, stablecoin’lere izin verilmesine kısmen odaklanan bir finansal yenilik yol haritası hazırladı.

Bitcoin 43.000 doların üzerine çıktı, piyasa olgunlaşıyor

0

Bitcoin’in 43.000 doların üzerine çıkması, 67 milyon dolarlık BTC likidasyonuna yol açarak piyasanın daha da olgunlaştığını gösteriyor.

BlackRock‘un spot ETF başvurusunu değiştirmesinin ardından BTC’nin fiyat şansı geçtiğimiz gün tersine döndü ve Bitcoin yeniden 43.000 doların üzerine çıktı.

Ethereum sırasıyla 18,38 milyon dolar ve 16,6 milyon dolar ile uzun ve kısa pozisyonlarda tasfiyeler yaşadı.

Solana, XRP gibi büyük değerli kripto para birimleri, ve Dogecoin de sırasıyla 7,66 milyon dolar, 3,2 milyon dolar ve 3,5 milyon dolarlık kayda değer tasfiyelere tanık oldu.

Bu arada, zor durumdaki Binance platformunu kullanan kripto tüccarları, piyasada yaşanan toplam kayıpların %50’sinden fazlasını oluşturdu. Borsa kullanıcıları geçtiğimiz gün 102,85 milyon dolar kaybetti; en önemli tek tasfiye emri 8,82 milyon dolarlık uzun pozisyon BTC’siydi.

Piyasa toparlanıyor

Mevcut fiyat performansı, haftaya uysal bir şekilde başlayan en iyi kripto para birimi için talihin tersine döndüğünü temsil ediyor ve daha geniş bir piyasa düşüşünü gösteriyor. Ancak dünyanın en büyük varlık yöneticisi ve spot ETF’ye başvuranlardan biri olan BlackRock’un SEC ile olan başvurularını revize ettiği haberinin ardından fiyatı yükseldi.

BlackRock’un yeni değişikliği bir IBIT piyasa göstergesini ortaya çıkardı ve ilgili işlemler nakit karşılığında gerçekleşecek. Yatırımcılara kısa süre önce yazdığı bir notta, Matrixport araştırma başkanı Markus Thielen, BTC’nin bu yıl için üstün varlık olduğunu ileri sürdü, daha fazla yatırımcının gelecek yıl daha fazla sermaye tahsis edip etmeme konusunda kafa yorduğunu da sözlerine ekledi.

Bu arada, XRP, Ethereum, Solana ve Avalanche dahil olmak üzere diğer ilk 10 kripto para birimi %3 ila %9 arasında kazanç elde etti.

Arweave AR token değeri, çekişmeli hard fork tartışmalarıyla %13 düştü

Arweave, piyasa değerine göre dördüncü en büyük dosya paylaşım blockchain ağıdır. İnsanlığın en kritik verilerini korumaya adanmış, merkezi olmayan, kalıcı bir depolama çözümü olarak işlev görür.

Ağ, dijital sanatı güvence altına almayı amaçlayan NFT sanatçıları ve koleksiyoncular arasında önemli ölçüde benimseniyor. Meta gibi büyük teknoloji firmalarıyla önemli ortaklıklar ve entegrasyonlar kurdu.

17 Aralık’ta Arweave‘in kurucusu Sam Williams, eski adı Bundlr olan depolama çözümü sağlayıcısı Irys‘i etik olmayan bir çatallanma kurgulamakla suçladı. Williams, Irys’in veri setini düşürmeyi ve token arzını sıfırlamayı içeren çatallanmanın açgözlülükten kaynaklandığını ileri sürdü. Kalıcı depolama platformları için çatalların gerekliliğini vurguladı ancak Irys’i etik olmayan bir yaklaşım seçtiği için kınadı.

Bu iddia edilen etik dışı yaklaşım nedeniyle Arweave, Irys kullanıcılarını diğer paket servis sağlayıcılarına geçmeye veya kendi paketleyicilerini oluşturmaya teşvik etti. Merkezi olmayan depolama platformu aynı zamanda Irys’in “içerikleri zincire yerleşmeden önce içeriklerini Arweave ekosisteminin ana ağ geçitlerinde iyimser bir şekilde gösterme” yeteneğini de ortadan kaldırmayı planlıyor.

Bu arada Irys, Willams’ın eylemlerinin adaletsiz olduğunu söyleyerek Arweave’i platformunu aktif olarak sansürlemekle suçladı. Paket servis sağlayıcısı ayrıca kullanıcılarını Arweave tarafından uygulanan kısıtlamaları aşmak için ağ geçidini kullanmaya çağırdı:

“Irys hiçbir zaman kullanıcıların verilerinin nerede saklanacağı konusundaki seçim hakkını elinden almamıştır ve almayacaktır. Kullanıcıları için kalıcı verilere sınırsız erişim sağlamak, Irys’in yaptığı işin özüdür. Sansüre dayanıklı, açık kaynak ve izin gerektirmeyen teknolojiye bağlılığımızı sürdürüyoruz.”

Irys ayrıca mevcut kullanıcılarına kesintisiz hizmetler sağlarken “yeni kaynak teknolojisini” geliştirme konusundaki kararlılığını da doğruladı. Kullanıcılara, “yeni özellikler” geliştirmeye devam ettikçe devam eden projelerinin ve verilerinin erişilebilirliğinin etkilenmeyeceğine dair güvence verdi.

Solana DEX’leri Ethereum’u geride bıraktı: Aylık işlem hacmi 10 milyar doları aşabilir

0

16 Aralık’ta, Solana’daki merkezi olmayan borsaların (DEX) işlem hacmi, kriz ortasında ilk kez Ethereum’un işlem hacmini kısa süreliğine tersine çevirdi.

DeFillama’dan elde edilen veriler, blockchain üzerindeki DEX’lerin işlem hacminin 1,536 milyar dolara ulaştığını, Ethereum’un ise bu dönemde yalnızca 1,164 milyar dolarda kaldığını gösteriyor.

Topluluk üyeleri bu gelişmeyi memnuniyetle karşılarken, Solana‘nın kurucu ortağı Anatoly Yakovenko şöyle dedi:

“Sadece evin içinde dolaşıyorum ve bu noktada tekrar tekrar vay be diyorum.”

Bu arada Ethereum’un günlük hacmi, geçtiğimiz gün kaydedilen 945 milyon dolar ile hakim konumuna geri dönerken, Solana’nınki haberin yayınlandığı an itibarıyla 940 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu.

Ancak 16 Aralık’taki kısa süreli değişiklik, güçlü büyümenin ve Solana’nın merkezi olmayan finans (DeFi) ekosisteminin kripto meraklıları arasında yaygın biçimde benimsendiğini gösteriyor.

Görünüşe göre, blok zincirindeki DEX hacmi Aralık ayında 10 milyar doları aşma yolunda ilerliyor ve bu da DeFillama verilerine göre bu ayı ağ için kaydedilen en verimli ay haline getiriyor.

Bonk ve USDC, Solana hacmini artırıyor

Solana tabanlı en büyük DEX olan Orca borsasının hacmine baktığımızda, bu alım satım faaliyetlerinin önemli bir kısmının stabilcoin USD Coin (USDC) ve Bonk‘tan geldiğini görüyoruz.

BONK, Solana’daki ilk köpek temalı kripto para olup, blockchain ağında yeniden ilgi çekiyor.

Mem varlığına olan ilgi ayrıca Solana‘nın blockchain özellikli Saga akıllı telefonlarının hafta sonu satılmasıyla sonuçlandı. Raporlar, bu telefonların ikincil satışlarının eBay’de 5.000 dolara kadar çıktığını ortaya koydu.

Öte yandan, Circle’ın CEO’su Jeremy Allaire daha önce solana’daki tüm stablecoin işlem hacminin %90’ının USDC olduğunu açıklamıştı. USDC, piyasa değerine göre ikinci en büyük stabilcoindir.

Bu arada Helium’un MOBILE jetonu, Solana topluluğunun yaygın ilgisini çeken başka bir varlıktır. Varlığın alım satımı geçtiğimiz gün içinde %70’ten fazla arttı ve fiyatı haberin yayınlandığı an itibariyle %71 artışla 0,006621$’ye yükseldi.

Brandt’tan Ethereum için korkunç tahmin: Ethereum bir çöp parçası

0

Tanınmış yatırımcı Peter Brandt, Ethereum’un geleceği hakkındaki şüphelerini dile getirerek, onun önümüzdeki on yıl içinde tanınmış bir dijital para birimi haline gelmesini beklemediğini belirtti. Şu anda 2.269,34 dolardan işlem gören ikinci en büyük kripto para birimi olmasına rağmen Brandt, Ethereum’nin özellikle Bitcoin ile karşılaştırıldığında geçerli bir değer aracı olarak hizmet edecek niteliklerden yoksun olduğuna inanıyor.

Ethereum‘un işlevsellik sorunlarını ve artan gas ücretlerini eleştiren ve varlık için uzun vadeli potansiyel zorlukları öngördü. Brandt, Ethereum’u açıkça “çöp parçası” olarak niteledi.

Farklı Görüşler: Devam Eden Tartışmalar Ortasında Ethereum’un Görünümü

Brandt, Ethereum konusunda kötümser bir duruş sergilerken, Raoul Pal gibi diğer uzmanlar devam eden Ethereum ve Solana tartışmasına katılıyor. Pal, Ethereum’u kripto ekosisteminin Android‘ine benzeterek onu sektörün iOS’u olarak adlandırdığı Solana ile karşılaştırdı. Farklı görüşlere rağmen bazı uzmanlar Ethereum’un geleceği konusunda iyimser olmaya devam ediyor ve Ethereum’un Polygon zkEVM, Arbitrum (ARB) ve Optimism (OP) gibi yenilikçi katman-2 protokollerini güçlendirmedeki rolünü vurguluyor.

Coinbase, SEC’in ‘RED’ cevabını kabul etmiyor

0

Geçtiğimiz cuma günü SEC, Kripto borsası Coinbase’in taleplerini karşılamayacağını söylemişti. Coinbase, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) yeni kripto düzenlemesi çağrısında bulunan dilekçesini reddetmesine itiraz edeceğini söyledi.

Kripto para borsası Coinbase planından geri adım atmıyor. X’te (eski adıyla Twitter) bir başlıkta Coinbase Baş Hukuk Sorumlusu Paul Grewal, şirketin Cuma günü mahkemeye başvurarak SEC kararına itiraz edeceğini söyledi.

15 Aralık açıklamasında SEC Başkanı Gary Gensler, SEC‘in Coinbase’in yeni kripto düzenlemesi dilekçesini reddettiğini duyurdu. Gensler, mevcut kuralların yeterli olduğunu öne sürerek kurumun kararına katıldığını açıkladı.

Coinbase uzun süredir menkul kıymetler kurumuyla çatışıyor

Coinbase, SEC’den defalarca düzenleyici netlik sağlamasını talep etti, ancak talebi sessizlik ve reddedilmeyle karşılandı. Coinbase, Nisan ayında SEC’e karşı dar kapsamlı bir dava açarak kuruma Temmuz 2022’de sunduğu dilekçeye “evet veya hayır” yanıtı vermeye zorladı. Menkul kıymetlerin niteliğine ve SEC’in bir varlığın menkul kıymet olup olmadığını belirleme konusunda nasıl bir yol izlediğine ilişkin netlik arayan soruların bir listesinin ana hatlarını çizen 2022 dilekçesi dokuz aydır yanıtsız kaldı. Menkul kıymetler kurumu daha önce Coinbase’in netlik talebini reddetmiş ve Coinbase’in talebini karşılama yükümlülüğü olmadığını ve bu talebi kabul etmeyeceğini söylemişti.

Solana tabanlı BONK Coin’de yükseliş %836’ya ulaştı

0

Solana tabanlı memecoin “BONK” borsa tarihindeki en başarılı Coinbase çıkışlarından biri oldu. BONK, Coinbase’deki ilk 24 saatlik işlemde yaklaşık 238 milyon dolarlık işlem hacmine ulaştı.

BONK’un ilk gün işlem hacmi çarpıcı bir yükselişi takip ediyor. Token, piyasa değeri 10 milyon doların üzerinde olan tüm kripto paralar arasında geçen hafta ve geçen ay en büyük artışı kaydetti. Coingecko’ya göre BONK hafta boyunca %147 artarken aylık artış %836 gibi çarpıcı bir seviyeye ulaştı.

Köpek temalı memecoin BONK’un ilk gün ulaştığı işlem hacmi, DOGE, PEPE ve SHIB gibi memlerin ve çevrimiçi toplulukların gücünün yeni bir kanıtı oldu. Yükseliş kısmen Coinbase ve Binance dahil olmak üzere merkezi kripto borsalarının BONK’u ticaret için listeleyeceklerine dair duyurularıyla alevlendi.

Solana Telefonları Satıldı

Memecoin’e olan talebin artması nedeniyle Solana’nın ABD’deki telefon ön siparişleri tamamen tükendi. Her telefon sevkiyatı, 30 milyonluk BONK tokenıyla birlikte geliyor.

BONK, bir yıl önce FTX borsasının çöküşünün derinliklerinde piyasaya sürüldü. FTX CEO’su Sam Bankman-Fried, Solana’nın en büyük destekçisi ve şampiyonuydu. Kuşatılmış topluluğu neşelendirmenin bir yolu olarak BONK’un arkasındaki ekip, bir grup Solana geliştiricisine token dağıttı. Her geliştiriciye şu anda değeri 700.000 doların üzerinde olan 25 milyar BONK hediye edildi. Bazı balinalar BONK token çılgınlığından para kazanmaya başladı. Yatırımcı Adam Cochrane, BONK’un geliştiricilerinden birinin tezgah üstü 25 milyon dolar değerinde BONK tokeni sattığını söyledi.

IMF Başkanı Georgieva, riskleri önlemek için açık kripto kuralları çağrısında bulundu

0

IMF’nin genel müdürü Kristalina Georgieva, bu hafta Seul’de dijital para birimleriyle ilgili bir konferansta konuştu. Açılış konuşmasında Georgieva, finansal istikrara yönelik riskler oluşturabileceği için kripto para birimlerinin düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

IMF Kripto ile İlişkili Riskler Konusunda Uyardı
Georgieva, kriptonun ortadan kaybolacak bir şey olmadığını ancak ele alınması gerektiğini açıkladı.

“Birincisi, kripto varlıkları ortadan kaybolmuyor. Bitcoin, Nisan 2022’den bu yana en yüksek değerinde işlem görüyor. Kripto piyasası değeri geçen yıla göre iki katına çıktı. Ve bugün hala insanların “Bitcoin” kelimesini “sağlık ve zindelik” kelimesinden yaklaşık 20 kat, “iklim değişikliği” kelimesinden ise 7 kat daha fazla aradığını belirtti.

Kripto paranın olası kalıcılığı ışığında Georgieva, yaygın benimsemenin oluşturabileceği risklerin altını çizdi.Ayrıca Hindistan, Nijerya ve Vietnam gibi gelişmekte olan piyasa ekonomileri arasında kripto benimseme düzeylerinin yüksek olduğuna dikkat çekti. .

IMF başkanına göre:

“Zorluk, yüksek kripto varlığının benimsenmesinin makro-finansal istikrarı zayıflatabilmesidir.”

 

Georgieva konuşmasında açık kripto düzenlemelerinin uygulanmasının ardındaki mantığı açıkladı.

“Amacımız, bazı teknolojilerden yararlanarak kripto ve altyapı risklerini önlemek için kurallar sağlayarak daha verimli, birlikte çalışabilir ve erişilebilir bir finansal sistem oluşturmaktır.”

Kuralların “bizi kripto öncesi bir dünyaya döndürmek veya yeniliği engellemek” anlamına gelmediğini sözlerine ekledi. “İyi kurallar yeniliği teşvik edebilir ve yönlendirebilir.”

Kriptonun Gitmeyeceğinin Bildirilmesi

Georgieva’nın konuşmasında söylediği gibi kripto varlıklar ortadan kaybolmayacak. Açıklamada IMF’nin vurgusu yapıldı. Şubat ayında IMF, ” olarak adlandırdığı şeyin ne olduğunu tartışan bir basın bülteni yayınladı. Kripto Varlıklara Yönelik Etkili Politikaların Unsurları” ifadesinde, son dönemdeki gerilemeye rağmen kripto varlıklarının gelişmeye devam edebileceği ve hiçbir şey yapmamanın savunulamaz olduğu belirtildi.

“Kripto varlıkları için etkili politikalar uygulamaya koyma çabaları, çeşitli borsaların ve kripto ekosistemindeki diğer aktörlerin başarısızlığının yanı sıra bazı kripto varlıklarının çöküşü nedeniyle yetkililer için önemli bir politika önceliği haline geldi. IMF, kripto varlıklarının mevcut krize rağmen gelişmeye devam edebileceğinden hiçbir şey yapmamanın savunulamaz olduğunu söyledi.

SEC, Invesco Galaxy Ethereum ETF Kararını 2024’e Erteledi

0

Komisyonun, spot kripto yatırım aracının onaylanması veya reddedilmesi konusunda karar vermesi için 23 Aralık tarihine kadar süresi vardı.

SEC, Ethereum ETF Kararını Bastırdı
Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, 13 Aralık’ta yayınlanan bir bildiride, önerilen bir kural değişikliğinin onaylanması veya reddedilmesi için daha uzun bir süre belirleyeceğini belirtti. Cboe BZX Borsası tarafından önerilen kural değişikliği, borsanın Invesco Galaxy Ethereum borsa yatırım fonunun hisselerini listelemesine ve ticaretine izin verecek. 8 Kasım’da Federal Kayıt’ta yayınlanan teklif, SEC’in 45 gün içinde harekete geçmesini gerektiriyordu.

Invesco Galaxy Ethereum ETF, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından değerlendirilen birkaç ETF’den biridir. Ancak komisyon bugüne kadar Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi büyük kripto para birimlerine doğrudan maruz kalan tek bir borsa yatırım fonuna onay vermedi. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu 13 Aralık tarihli duyurusunda şunları belirtti:

“Önerilen kural değişikliğine ilişkin duyurunun yayınlanmasından sonraki 45. gün 23 Aralık 2023’tür. Komisyon bu 45 günlük süreyi uzatıyor. “Komisyon […], Komisyonun önerilen kural değişikliğini onaylayacağı veya reddedeceği veya onaylanıp onaylanmayacağını belirlemek için işlemler başlatacağı tarih olarak 6 Şubat 2024’ü belirler.”

SEC’in kararı 2024’e ertelemesiyle ETF’ye ilişkin karar 6 Şubat 2024’te verilecek.

Invesco Galaxy Ethereum ETF’si

Invesco Galaxy Ethereum ETF’si, potansiyel listelenmesinin daha geniş piyasayı önemli ölçüde etkileyebileceği için önemlidir. Invesco ve Galaxy Digital, spot Bitcoin ETF başvurusunu yeniden etkinleştirdikten sonra Eylül ayında spot Ether ETF başvurusunda bulundu. Invesco, WisdomTree’nin spot Bitcoin ETF başvurusunda bulunmasından sadece birkaç saat sonra başvurusunu yeniden etkinleştirmişti.

Başvuruya göre Invesco, Haziran ayında SEC’den Invesco Galaxy Bitcoin ETF’sinin Cboe BZX Borsasında listelenmesine izin vermesini talep etti.

Birçok endüstri uzmanı, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun ister Bitcoin ister Ether olsun bir spot ETF’yi onaylamaya karar vermesi durumunda, birkaç firmadan gelen ETF başvurularını aynı anda onaylayacağını öne sürdü.

Diğer ETF Başvuruları

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun kararını erteleme kararına ilişkin haber, çok sayıda ETF başvurusunun komisyonda beklemede olduğu bir dönemde geldi. Bunlar arasında dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock, VanEck, Ark21Shares, Fidelity ve Hashdex gibi çeşitli finansal devlerin uygulamaları yer alıyor.

Son raporlar, bazı varlık yöneticileri temsilcilerinin ETF tekliflerini görüşmek üzere SEC yetkilileriyle buluştuğunu da doğruladı. Bu durum sektör gözlemcileri tarafından olumlu bir gelişme olarak yorumlanarak ETF uygulamalarına ilişkin tartışmaların ilerlediğini gösteriyor. ETF Analisti James Seyffart toplantıları doğrulayarak BlackRock, Fidelity, Franklin Templeton ve Grayscale temsilcilerinin SEC ile ilgili başvurularıyla ilgili olarak görüştüğünü belirtti.

“Bildirilecek çığır açıcı bir şey yok ancak 4 farklı ihraççı, son birkaç gün içinde #Bitcoin ETF başvurularıyla ilgili olarak SEC ile görüştü. @BlackRock dün onlarla birkaç hafta içinde üçüncü kez buluştu. @Grayscale, Franklin ve @Fidelity’nin geçen hafta toplantıları vardı.”

 

Emeklilik fonları kripto yatırımlarında nerede duruyor?

0

Kripto yatırım şirketi yöneticisi, emeklilik planları hâlâ kripto token risklerini sınıflandırmaya çalışırken, bu tür fonların alandaki “altyapı” oyunlarını hedef alabileceğini söylüyor.

Bir emeklilik fonu kripto ile ilgili yeni bir yatırımı ortaya çıkarırken, diğerleri de yakında onu takip edebilir. Sektör katılımcıları, tahsisatların büyük olasılıkla ayrıntılı bir durum tespiti gerektireceğini ve belirli kategorilerle sınırlı olabileceğini söylüyor.

Londra merkezli M&G plc’nin yatırım kolunun Pazar günü yaptığı açıklamaya göre, Global Vadeli İşlemler ve Opsiyonlar Holdings’e (GFO-X) 20 milyon dolarlık yatırım yapıldı. GFO-X’in, Mali İdare Otoritesi tarafından düzenlenen, İngiltere’nin ilk merkezi olarak temizlenen kripto türev ticaret platformu olduğu belirtildi.

Yaklaşık beş milyon yatırım, sigorta poliçesi sahibi ve emeklilik müşterisi bulunan M&G plc, tahsisi Prudential With-Profits Fund adına yaptı . Şirket, 30 Haziran itibarıyla 332 milyar euroluk (357 milyar dolar) varlığı yönetiyordu.

Yatırım, ABD havacılık ve savunma firması Lockheed Martin’in emeklilik planları da dahil olmak üzere emeklilik fonlarının kripto komisyoncusu Hidden Road’u desteklediğinin bildirilmesinin ardından geldi .

Nisan 2022’de yapılan bir CFA Enstitüsü anketi , eyalet ve hükümet emeklilik planı sponsorlarının %94’ünün kriptoya yatırım yaptığını bildirdiğini ortaya çıkardı. Katılımcıların tahsis ettiği kriptoyla ilgili yatırımların türünü belirtmeyen raporda ayrıca kurumsal tanımlanmış fayda planlarının %62’sinin sektöre sermaye yatırdığı ortaya çıktı.

Ancak kripto hedge fonu ZX Squared Capital’in kurucu ortağı CK Zheng’e göre, özellikle birkaç büyük sektör oyuncusunun çöküşünden sonra, emeklilik fonlarının kripto varlıklarına yatırım yapmanın risklerini ve getirilerini dikkatli bir şekilde değerlendirmesi gerekiyor.

Zheng, “İhtiyatlı yatırımcı tabanlarının doğası göz önüne alındığında, piyasadaki oynaklık, düzenleyici ve itibar kaygıları nedeniyle çoğunun kriptolara çok az maruziyeti var veya hiç yok.” açıklamasında bulundu.

Bu tür bir uyarı, son iki yılda Celsius ve FTX’in iflaslarına birçok emeklilik fonunun takılıp kalmasıyla ortaya çıktı.

Kanadalı emeklilik fonu yöneticisi Caisse de dépôt et yerleştirme du Québec (CDPQ), Ekim 2021’de Celsius’a 150 milyon dolar yatırım yapmıştı; bu, kripto para sağlayıcının bir sonraki Temmuz ayında iflas başvurusunda bulunmasından bir yıldan az bir süre önceydi .

Ontario Öğretmen Emeklilik Planı Kurulu Kasım 2022’de, denetlediği fonun, girişim kolu Teachers’ Venture Growth (TVG) aracılığıyla Bahamalar merkezli FTX’e ve borsanın ABD’deki yan kuruluşuna 95 milyon dolar yatırım yaptığını söyledi.

Zheng, bu tür kripto varlık başarısızlıklarının ardından, emeklilik fonlarının alana yatırım yapmadan önce muhtemelen daha fazla durum tespiti gerektirmeye devam edeceğini söyledi. Ancak kendisi, bu tür fonların muhtemelen segmente çekileceğini de sözlerine ekledi.

Zheng, “Bitcoin, son on yılda tüm büyük varlık sınıfları arasında en yüksek Sharpe oranı riske göre ayarlanmış getiriye sahip olduğundan, emeklilik fonları kesinlikle çeşitlendirmenin bir yolu olarak kriptoya belirli bir tahsisat yapmak istiyor” dedi. “BlackRock [ve] Fidelity spot bitcoin ETF’lerinin gelecek yılın başlarında SEC tarafından onaylanmasının ardından çok daha fazla emeklilik fonu yatırımı bekliyoruz.”

BlackRock ve Fidelity, spot bitcoin ETF’si başlatmak isteyen en büyük finansal oyuncular olsa da, böyle bir ürünü pazara sunmak için yarışan bir düzineden fazla ihraççıdan yalnızca ikisini temsil ediyorlar.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Ark Invest ve 21Shares tarafından önerilen Bitcoin ETF’si üzerinde 10 Ocak’a kadar karar verecek. Bu tarih, bazı endüstri gözlemcilerinin düzenleyici kurumun diğer benzer uygulamaların kaderine de karar vermesini beklediği bir tarih. SEC, doğrudan BTC’ye yatırım yapan ETF’leri hiçbir zaman onaylamadı ve bunları bir kez daha reddetmeyi seçebilir.